Herb województwa. Na tarczy po lewej stronie gryf naprzeciw niego lew. U góry krzyż kawalerski.
Liczba 25 z dopiskiem lat w kolorze złotym, oznaczająca 25-lecie samorzadu województwa podkarpackiego.
Samorządowcy województwa podkarpackiego, pozujący do zdjęcia. Grupa ośmiu osób wśród, których są zarówno mężczyźni, jak i kobiety. Na swoich głowach założone mają białe czapki kucharskie.

Autor tekstu: Szymon Świętoniowski, Kancelaria Sejmiku UMWP

Autor zdjęć: Krzysztof Witek, Biuro Prasowe UMWP

 

14 i 15 grudnia, w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce odbywały się Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości. Ekogala to wydarzenie promujące ekologiczne produkty i zdrowy styl życia w Polsce. Pierwszy dzień ekogali, rozpoczął się od oficjalnego otwarcia, w którym uczestniczyli: Marszałek Województwa Władysław Ortyl i Wicemarszałek Karol Ożóg oraz radni województwa Ewa Draus, Jolanta Kaźmierczak i Marek Ordyczyński. Natomiast w drugim dniu wydarzenia, udział wzięli Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzy Borcz oraz Wiceprzewodnicząca Sejmiku Renata Knap i Wicemarszałek Województwa Piotr Pilch.

Zdjęcie przedstawia widok z góry na zatłoczoną halę targową (G2A Arena). Widać liczne stoiska wystawiennicze oddzielone od siebie niebieskimi ściankami. Na środku hali znajduje się szerokie przejście, którym przechadzają się tłumy ludzi. W głębi hali widoczny jest duży ekran. Wnętrze hali jest nowoczesne, z widocznymi stalowymi elementami konstrukcyjnymi.

Gotowanie na żywo, konkursy i nagrody

Drugi dzień targów stał pod znakiem kulinarnych zmagań podkarpackich VIP-ów. W pierwszym pokazie Marszałek Władysław Ortyl, Wiceprzewodnicząca Sejmiku Renata Knap i Wiceprezydent Rzeszowa Krystyna Stachowska wspólnie lepili tradycyjne pierogi wigilijne. Następnie Przewodniczący Sejmiku Jerzy Borcz, Wicemarszałkowie Karol Ożóg i Piotr Pilch oraz Wójt Trzebowniska Sławomir Porada przygotowali świąteczne ciasteczka z makiem. Zmagania obserwowali m.in. radny województwa Jerzy Paul oraz poseł Kazimierz Gołojuch, a licznie zgromadzona publiczność z uznaniem oklaskiwała wysiłki samorządowców.

Podczas Ekogali rozstrzygnięto XVIII Europejski Konkurs Kulinarny, zorganizowany przez Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. W rywalizacji wzięło udział 10 szkół, a główną nagrodę zdobyli uczniowie z Rzeszowa. Specjalne wyróżnienie trafiło do młodzieży z Lwowa.

W tle widać stoisko z napisem "EKOGALA" oraz rozstawione stoły i krzesła, co sugeruje, że wydarzenie odbywa się w hali targowej lub na podobnej przestrzeni.

Podsumowanie wydarzenia

Ekogala, zainicjowana przez Samorząd Województwa Podkarpackiego, promuje ekologię, lokalne tradycje i wysokiej jakości produkty. Organizatorzy – marszałek województwa, prezydent Rzeszowa oraz Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego – po raz kolejny udowodnili, że wydarzenie to łączy mieszkańców regionu, przedsiębiorców i pasjonatów zdrowego stylu życia. Podkarpacie pozostaje liderem w promowaniu rolnictwa ekologicznego oraz budowaniu zrównoważonej przyszłości. Dzięki takim wydarzeniom, jak Ekogala, zarówno mieszkańcy regionu, jak i goście z Polski oraz zagranicy mogą docenić bogactwo podkarpackiej tradycji i wysoką jakość lokalnych produktów.

Zdjęcie przedstawia Marszałka Województwa Władysława Ortyla oraz Wiceprzewodniczącą Sejmiku Renatę Knap w białych czepkach i fartuchach, przygotowują jedzenie.