XIX Jarmark Galicyjski - Smaki Roztocza - Narol 2018

DSC 6886

Tradycyjnie już w połowie lipca Narol spowity jest różnymi zapachami i smakami. A wszystko to za sprawą Jarmarku Galicyjskiego Smaki Roztocza, który w tym roku miał już swoja XIX edycję. W ramach Jarmarku odbył się już po raz piąty finał Konkursu Kulinarnego Pucharu Polski pn. "Galicyjskie Smaki Wczoraj, Dziś i Jutro". Otwarcia jarmarku oraz wręczenia nagród dokonywał m. in. Przewodniczący Sejmiku Województwa Podkarpackiego Jerzy Cypryś.
W ramach jarmarku miały także miejsce: konkurs "Szlak Kulinarny Polski Wschodniej" - przeprowadzony wśród wystawców prezentujących dziedzictwo kulinarne na stoiskach Ryneczku Produktów Tradycyjnych, mistrzowskie pokazy kulinarne, konkurs "Spod Galicyjskiej Strzechy" dla Kół Gospodyń Wiejskich. Jarmark to także stoiska z rękodziełem, miodami, serami, stoisko kowalstwa artystycznego i metaloplastyki, stoisko garncarstwa tradycyjnego oraz Grupy rekonstrukcyjnej Bractwa Jana III Sobieskiego.

Rozstrzygnięcie konkursu dla Przetwórców Dóbr Leśnych pn. „Polskie Smaki Kniei” przeprowadzony w ramach XIX Jarmarku Galicyjskiego – Smaki Roztocza. Podczas „XIX JARMARKU GALICYJSKIEGO – SMAKI ROZTOCZA” Kapituła Turniejowa w składzie:
• Przewodnicząca Komisji: Pani Izabella Byszewska - Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
• Pan Jan Zwoliński - Wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego
• Hieronim Błażejak – wiceprezes Polskiej Akademii Smaku
• Lesław Nisztuk – Nadleśnictwo Narol

przyznała następujące nagrody:

3 miejsce zajmuje zakład mięsny „Smak Górno” sp. z o.o. za „Kiełbasiankę z Górna z dziczyzny” i otrzymuje rekomendację do aplikowania do systemu „Jakość i Tradycja” i bonifikatę opłaty w wysokości 150 zł,
2 miejsce zajmuje „Wyrób Wędlin Bogusław Szymański” z Nowego Sioła za „Udziec z dzika” i otrzymuje rekomendację do aplikowania do systemu „Jakość i Tradycja” i bonifikatę opłaty w wysokości 250 zł,
1 miejsce zajmuje Zakład Przetwórstwa Mięsnego „Kabanos” z Przecławia za „Kiełbasę z Dzika” i otrzymuje rekomendację do aplikowania do systemu „Jakość i Tradycja” i bonifikatę opłaty w wysokości 500 zł.

Rozstrzygnięcie konkursu dla Kół Łowieckich „Smaki Roztocza” przeprowadzonego w ramach XIX Jarmarku Galicyjskiego – Smaki Roztocza. Kapituła przyznała następujące nagrody:

3 miejsce zajmuje Koło Łowieckie „WILK” Zamość za „Smalec z dzika „Ostoja””,
2 miejsce zajmuje Koło Łowieckie „ROZTOCZE Nr 61” Zamość za „Paszteciki z głowizną z dzika i polędwicą z jelenia”,
1 miejsce zajmuje Koło Łowieckie „KNIEJA” Narol za „Schab z dzika przekładany grzybami” .

Rozstrzygnięcie III Konkursu Dla Kół Gospodyń Wiejskich „Spod Galicyjskiej Strzechy” przeprowadzonego W Ramach XIX Jarmarku Galicyjskiego – Smaki Roztocza.

Ocenie podlegały dania przygotowane przez 8 Kół Gospodyń Wiejskich. Kapituła przyznała następujące nagrody:

3 miejsce zajmuje Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Wielkiej za „Gulasz z jelenia z warzywami i leśnymi grzybami”,
2 miejsce zajmuje Koło Gospodyń Wiejskich z Narola Wsi za „Pulpety z jelenia w sosie grzybowym”,
1 miejsce zajmuje Koło Gospodyń Wiejskich z Kadłubisk za „Jelenia w grzybach”

Wolontariusze – uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych w Oleszycach pod opieką nauczycielki Agaty Dudzińskiej, po raz czwarty uczestniczyli w Jarmarku Galicyjskim i wspomagali organizatorów podczas konkursu kulinarnego „Galicyjskie Smaki wczoraj, Dziś i Jutro” zakwalifikowanego do Kulinarnego Pucharu Polski, skierowanego do profesjonalistów. Do ich zadań należała obsługa serwisowa uczestników konkursu oraz pomoc logistyczna.

Fot. Izabela Fac/Kancelaria Sejmiku

  • DSC_6798
  • DSC_6799
  • DSC_6800
  • DSC_6801
  • DSC_6802
  • DSC_6803
  • DSC_6804
  • DSC_6806
  • DSC_6808
  • DSC_6810
  • DSC_6813
  • DSC_6814
  • DSC_6815
  • DSC_6816
  • DSC_6819
  • DSC_6821
  • DSC_6822
  • DSC_6823
  • DSC_6825
  • DSC_6826
  • DSC_6830
  • DSC_6831
  • DSC_6833
  • DSC_6835
  • DSC_6839
  • DSC_6840
  • DSC_6843
  • DSC_6844
  • DSC_6846
  • DSC_6850
  • DSC_6851
  • DSC_6853
  • DSC_6855
  • DSC_6857
  • DSC_6860
  • DSC_6863
  • DSC_6865
  • DSC_6867
  • DSC_6872
  • DSC_6880
  • DSC_6881
  • DSC_6883
  • DSC_6884
  • DSC_6886
  • DSC_6889
  • DSC_6891
  • DSC_6892
  • DSC_6893
  • DSC_6896
  • DSC_6898
  • DSC_6899
  • DSC_6900
  • DSC_6903
  • DSC_6904
  • DSC_6905
  • DSC_6909
  • DSC_6912
  • DSC_6913
  • DSC_6915
  • DSC_6916
  • DSC_6924
  • DSC_6925
  • DSC_6928
  • DSC_6931
  • DSC_6933
  • DSC_6937
  • DSC_6939
  • DSC_6945
  • DSC_6946
  • DSC_6948
  • DSC_6950
  • DSC_6953
  • DSC_6954
  • DSC_6956
  • DSC_6958
  • DSC_6961
  • DSC_6964
  • DSC_6969
  • DSC_6973
  • DSC_6979
  • DSC_6983
  • DSC_6984
  • DSC_6986
  • DSC_6988
  • DSC_6996
  • DSC_6999
  • DSC_7002
  • DSC_7005
  • DSC_7010
  • DSC_7013
  • DSC_7014
  • DSC_7020
  • DSC_7021
  • DSC_7024
  • DSC_7027
  • DSC_7029
  • DSC_7030
  • DSC_7031
  • DSC_7032
  • DSC_7033
  • DSC_7034